Wonen

JOVD wil legale graffiti aanmoedigen om 'verloedering door graffiticultuur' tegen te gaan

De JOVD Groningen maakt zich zorgen over de verloedering van de stad door illegale graffiticultuur. Uit een nieuw driepuntenplan blijkt dat de liberale politieke jongerenorganisatie dit wil tegengaan door het stimuleren van legale graffitiprojecten.


Leestijd: 1 minuut

“De graffiti die zich door de stad verspreidt, tast het karakter van Groningen aan”, zegt Stephan van der Linden van de JOVD Groningen. “Het is niet alleen vandalisme, maar ook een bedreiging voor het erfgoed en de identiteit van onze stad. Het lijkt erop dat de gemeente deze problematiek tolereert, dat mag geen optie zijn. Er moet actie worden ondernomen om illegale graffiti te bestrijden en het stadsbeeld te beschermen.”

De JOVD pleit voor een nieuwe aanpak die niet enkel gericht is op strenger controleren en het optreden tegen deze illegale vorm van straatkunst.

Zo wil de jongerenorganisatie legale projecten aanmoedigen. De JOVD wil dat er meer plekken in de stad komen waar artiesten legaal graffiti mogen spuiten. Dit moet ervoor zorgen dat jongeren toch hun creativiteit kunnen uiten.

Daarnaast vindt de JOVD het belangrijk dat er educatieve programma’s en workshops komen waar jongeren leren over legale graffiti en respect voor eigendommen.

Het laatste punt uit het driepuntenplan gaat over het verwijderen van illegale graffiti. De JOVD wil dat illegale graffiti binnen 24 uur wordt verwijderd. Daarnaast willen ze meer toezicht van buurwachten en meer camera’s.