Het project is een samenwerking met alle Groninger gemeenten. In eerste instantie richten ze zich op gemeente Groningen. In 2022 gaat de stichting kijken of deze aanpak een positieve uitstroom uit de jeugdzorg stimuleert en bijdraagt aan het voorkomen van dak- en thuisloosheid. Als de aanpak succesvol is, kan Kamers met Aandacht ook uitgerold worden in de andere Groninger gemeenten.
De verhuurders
De verhuurders van ‘kamers met aandacht’ kunnen inwoners zijn die in een huurwoning wonen of mensen die een koopwoning bezitten en nog een kamer over hebben in hun huis. Iedere ruimte, of het nou bij een gezin, alleenstaande of studentenhuis is, kan een Kamer met Aandacht worden.
De jongeren
De jongeren die geplaatst zullen worden zijn jongeren tussen 18-23 jaar die op eigen benen willen staan, maar nog niet geheel zelfstandig kunnen of willen wonen. Het zijn jongeren met werk of een studie, die door omstandigheden niet bij hun ouders konden blijven wonen en geen of een beperkt sociaal vangnet hebben. Sommige jongeren hebben een verleden in de jeugdzorg, anderen wonen in een opvang of dreigen dakloos te worden. Stichting Kamers met Aandacht wil de jongeren graag helpen op hun weg naar volwassenheid en zelfstandigheid.
Koppelen
Jongeren hebben verschillende behoeftes en verhuurders verschillende mogelijkheden. Kamers met Aandacht besteedt daarom veel aandacht aan het matchen van verhuurders en jongeren. De jongeren om wie het gaat kunnen de huur maandelijks voldoen, werken of studeren en hebben geen (verslavings-)problematiek. Veel van deze jongeren doen ook graag iets terug. Ze willen de verhuurder helpen door bijvoorbeeld een boodschap te doen of een klusje in huis. Bovendien zorgt de jongere voor wat gezelligheid en bedrijvigheid in huis. Kamers met Aandacht is daarom meer dan het verhuren van een kamer; verhuurder en jongere kunnen elkaar helpen en ondersteunen in hun woonomgeving.
Wonen
Kamers met Aandacht zoekt inwoners die een jongere in huis willen nemen
Vandaag start in de gemeente Groningen het project Kamers met Aandacht. Stichting Kamers met Aandacht gaat op zoek naar inwoners die voor minimaal 1 jaar een ‘Kamer met Aandacht’ willen verhuren aan een jongere. De ‘Kamers met Aandacht’ zijn plekken waar kwetsbare jongeren zelfstandig kunnen wonen, maar niet aan hun lot worden overgelaten. De kamerverhuurder helpt de jongere door hem of haar een veilige woonplek te verhuren en wat extra aandacht en ondersteuning te geven. Ondertussen krijgt de jongere ook begeleiding vanuit de betrokken jeugdhulporganisatie.
Leestijd: 1 minuut