Bij De Vork is een nieuw opstelterrein voor treinen gekomen. Waar aanvankelijk de nadruk lag op het voorkomen van overlast door het plaatsen van een hoge muur of aarden wal, bleek tijdens de voorbereiding dat onder het opstelterrein een archeologische schatkamer lag. De focus werd hierop verlegd naar het benutten van kansen: de aanleg van een geluidskering werd gecombineerd met de ontwikkeling van een archeologisch natuurpark.
Meer ruimte voor recreatie
Het opstelterrein kon worden aangelegd, maar wel met behoud van de bestaande kwaliteit van die archeologische schatkamer. In het gebied is nu meer ruimte voor recreatie. Ook is er een nieuwe veentunnel onder het spoor aangelegd. De ontwerpers hielden ook rekening met de milieudiversiteit. Zo is er nu meer bos, water, moerasoevers, hakhout, kruidenrijke graslanden en poelen voor de rugstreeppad. Het eindresultaat is een gebied waar mensen uit de omgeving kunnen wandelen en kunnen genieten van de natuur. Een gebied waar het voor diverse diersoorten goed toeven is, maar ook een gebied waarin de gelaagdheid van het verleden herkenbaar aanwezig.
Nog veel meer projecten
Naast het park bij de Vork zijn nog meer projecten genomineerd. Je vindt alle projecten op de website van de Groninger Architectuurmaand. Je kunt er ook een stem uitbrengen voor de publieksprijs.
Wonen
Kanshebber Groninger Architectuurprijs: Archeologische schatkamer bij De Vork
Het archeologische wandelpark bij het nieuwe opstelterrein De Vork is één van de tien genomineerden voor de Groninger Architectuurprijs 2020. Het ontwerp van BoschSlabbers richt zich op de ontwikkeling van een natuurpark op een archeologische schatkamer.
Leestijd: 1 minuut