Wonen

Kortingsactie voor meer biodiversiteit

Verschillende planten en dieren staan onder druk. Daarom wil de gemeente Groningen de biodiversiteit versterken. Dat kan iedereen met eenvoudige maatregelen doen, zoals het ophangen van een nestkastje. Hiervoor is er een gemeentelijke kortingsactie van 25 procent op verschillende producten tot maximaal 50 euro.


Leestijd: 1 minuut

Kortingsactie voor meer biodiversiteit
Kortingsactie voor meer biodiversiteit

Astrid van der Werf ontving afgelopen week een nestkastje van wethouder Natuur en Ecologie Kirsten de Wrede (PvdD). Ze heeft haar achtertuin grotendeels ontsteend en voorzien van veel groen. Ook heeft ze een regenpijp ontkoppeld van het riool en een wadi aangelegd. 

“Het is een mooi voorbeeld van wat mensen in hun eigen tuin kunnen doen aan klimaatmaatregelen én het versterken van de biodiversiteit. Het is nu de tijd om nestkastjes op te hangen. Vogels kunnen er overnachten en alvast een kijkje nemen om er in het voorjaar te nestelen”, zegt De Wrede.

De biodiversiteit een handje helpen in de eigen omgeving kan met een relatief klein bedrag. Zo zijn er speciale nestkasten voor insecten, vogels en vleermuizen. Een vijver geeft plek aan kikkers en salamanders en van meer bomen, struiken en bloemen profiteren veel dieren. 

Daarnaast draagt vergroening bij aan het verminderen van wateroverlast en hittestress. Er is een korting van 25 procent beschikbaar voor inwoners van de gemeente Groningen via de website van Duurzaam Groningen: https://duurzaamgroningen.nl/acties. De korting kan oplopen tot 50 euro.

De kortingsactie komt voort uit de regeling Natuurinclusief Bouwen die de gemeente Groningen eerder dit jaar heeft vastgesteld voor bestaande gebouwen. Met deze regeling stelt de gemeente een nieuwe norm: als er iets verandert of wordt toegevoegd in de omgeving, wordt dat aangegrepen om de biodiversiteit te versterken.