De versterking van de dijk is noodzakelijk, omdat deze niet meer voldoet aan de normen voor waterveiligheid. Als de werkzaamheden zijn afgerond, beschermt de dijk de komende vijftig jaar weer tegen een hogere zeespiegel en extreem weer als gevolg van klimaatverandering.
Voor de uitvoering van deze dijkversterking is nadrukkelijk aandacht voor hergebruik van materialen en het beperken van uitstoot. Zo wordt emissieloos elektrisch materieel ingezet en gebruik gemaakt van hernieuwbare en fossielvrije HVO diesel. Dit zorgt ervoor dat het waterschap de CO2-uitstoot tot 95% kan verminderen.
De zeedijk richting Westpolder en langs het Vierhuizergat wordt opgehoogd en versterkt met klei en steenbekleding. Materiaal van de huidige dijk wordt opnieuw gebruikt en nieuw materiaal komt uit de regio. In de haven wordt de dijk versterkt en verhoogd met een damwand.
“We zijn trots om samen met het waterschap, onze partners en alle stakeholders op duurzame wijze deze klimaatklare dijk te mogen realiseren,” zegt Bart Müller namens Combinatie Waddenkwartier van Heijmans & GMB. “Deze dijk is een voorbeeld voor Nederland en mag zich met recht de duurzaamste van ons land noemen.”
Foto: Reinier van der Veer/Waterschap Noorderzijlvest