Wonen

Leegstand door vertrek internationale studenten uit Groningen - strop voor Rijksuniversiteit (RUG)

Door de corona-pandemie hebben veel internationale studenten Groningen (tijdelijk) verlaten. Ook zijn er afgelopen maanden minder internationale studenten naar Groningen gekomen om hier te gaan studeren. Daarom is er voor het eerst sinds jaren sprake van leegstand van kamers bij de Stichting Studenten Huisvesting (SSH).

Omdat studies door corona grotendeels online plaatsvinden, zijn ‘internationals’ meer dan in andere jaren vroegtijdig uit Nederland vertrokken, zo meldt de Universiteitskrant.

Woordvoerder Jorien Bakker van de Rijksuniversiteit Groningen begrijpt dat veel internationale studenten nu liever thuis in hun land van herkomst zitten. Als je de studie vanuit huis kunt voortzetten, maakt het nu niet uit of je in Rome woont, of Groningen, zo zegt Bakker tegen de Ukrant.


Leestijd: < 1 minuut

Door de afgenomen belangstelling van internationale studenten staan er daardoor nu wel 75 kamers leeg bij de SSH. Maar omdat de RUG wel kamers had gereserveerd bij de SSH betekent dat een financiële strop voor de Groningse universiteit.

De RUG had namelijk juist maatregelen genomen om de kosten van een garantstelling van kamers te beperken, maar door corona kunnen die niet worden uitgevoerd, en dat betekent dat de RUG een geplande besparing van 800.000 euro niet kan realiseren, aldus de Universiteitskrant.