Wonen

“Meer huurwoningen in Meerstad”, vindt PvdA Groningen

In de wijk Meerstad moeten meer betaalbare huurwoningen komen. Het percentage sociale huur is nu slechts 3,5 procent, en dat is “veel te laag”. Dat stelt PvdA-fractievoorzitter Julian Bushoff, die vindt dat er snel zo’n veertienhonderd huurwoningen bij moeten komen in deze wijk. Ook pleit hij voor meer sportvoorzieningen in Meerstad, en extra voorzieningen bij de school.


Leestijd: 2 minuten

“Meer huurwoningen in Meerstad”, vindt PvdA Groningen
“Meer huurwoningen in Meerstad”, vindt PvdA Groningen

Volgens PvdA-fractievoorzitter Julian Bushoff is er nog steeds een grote behoefte aan betaalbare huizen en moet de Groningse traditie van gemengde wijken ook in Meerstad worden voortgezet. “Dat betekent dat er nu echt een grote inhaalslag gemaakt moet worden met de bouw van betaalbare woningen in Meerstad, er moeten minstens zo’n 1400 bijkomen.”

Aan de rand van Groningen wordt de nieuwe wijk Meerstad gebouwd. Of zoals een deel van de bewoners het liever ziet een dorp. De bewonersvereniging Dorpsbelangen Meerstad wil net als de Groningse sociaaldemocraten ook graag meer sociale huurwoningen in hun ‘Dorp’.

Nu is het percentage sociale huur slechts 3,5 procent. Eigenlijk een schande vindt Bushoff: “Ik wil over een paar jaar niet hoeven uitleggen dat er nog steeds amper sociale huurwoningen in Meerstad zijn. Ik wil kunnen vertellen dat we er honderden bijgebouwd hebben.” Als het aan de PvdA ligt gaat het aandeel betaalbare woningen naar ruim boven de 30 procent.

50 miljoen en 1400 betaalbare woningen

Daarvoor moeten er 1400 betaalbare woningen meer komen dan nu in de planning staan. Daar zit een fors prijskaartje aan van ongeveer 50 miljoen euro. Het geld moet volgens de PvdA-voorman komen uit 70 miljoen euro aan de verwachte positieve grondopbrengst van Meerstad en de miljoenen die de komende jaren in de begroting opgenomen zijn voor het eerdere initiatiefvoorstel voor meer betaalbare woningen.

“Bouw niet alleen huizen, maar een echte wijk”

Naast meer betaalbare woningen wil Bushoff bovendien dat het gemeentebestuur op korte termijn met Bureau Meerstad afspraken maakt over sportvoorzieningen. Daar ontbreekt het nog aan. Ook zou de bouw van een nieuwe school meer moeten zijn dan alleen een school, maak er een multifunctioneel centrum van. “Laten we daar een school, een dorpshuis en een bibliotheek in een bouwen. Een dorp en wijk zijn meer dan een verzameling huizen, daar horen dit soort voorzieningen bij”, aldus Bushoff.