Wonen

Mega betonstort bij nieuwe Hoofdstation: 30 uur lang reden vrachtwagens af en aan

Het was een mega klus: dertig uur achter elkaar is er beton gestort in de bouwkuip achter het station. In dertig aaneensluitende uren werd daar 2070m3 gestort om de vloer op -2 niveau te maken.


Leestijd: 1 minuut

De klus begon vorige week dinsdag in alle vroegte, om 5 uur ’s ochtends. Pas woensdag om 11 uur was de klus geklaard.

In totaal brachten 175 vrachtwagens in die anderhalve dag bijna 2100 kubieke meter vloeibare beton naar het bouwterrein. Eenmaal op het bouwterrein, wachtte een grote pompwagen de chauffeurs op. Via een lange giek, werd het beton door leidingen naar de -2 vloer van de bouwkuip gepompt waar het werd gestort. Deze pompwagen had continu dienst en de vrachtwagens reden af en aan; de vloer moest in één keer geworden gestort. Het gaat hier namelijk om een constructievloer waarin geen naden mogen ontstaan. De vloer is 66,5 lang, 29,5 meter breed en 1 meter diep. 

Ploegen

In totaal werkten drie ploegen achter elkaar door om deze stort uit te voeren. Dat zijn vijf storters, twee afwerkers die afwerken en het gladstrijken. Twee pompmachinisten bedienen de pomp en er wordt gevlinderd. Dat is een manier om alle lucht uit het beton te halen en dat zorgt voor een gladdere afwerking.