Wonen

Metersgrote tekening van terp Dorkwerd van prof. Van Giffen opgehesen tijdens Pasen


Leestijd: 1 minuut

jonge student toezicht te houden op de afgraving van de wierde van Dorkwerd. De afgraving in Dorkwerd vond plaats zodat de vruchtbare terpaarde kon worden verkocht.

Het Centraal Bureau voor de kennis van de provincie Groningen en omgelegen streken had belangstelling gekregen voor deze afgravingen omdat er veel oudheden werden aangetroffen. Maar bij Dorkwerd en ook later bij Wierhuizen en Ezinge werd voor het eerst ook heel goed gekeken naar de opbouw van de wierden. Dit wetenschappelijk onderzoek leidde tot inzicht over de bewoninggeschiedenis van de wierden.

De print op zeil is niet van de huidige steilkant van Dorkwerd, maar een van de tekeningen die Van Giffen van een van de profielen maakte. De oorspronkelijke profieltekeningen zijn op schaal getekend in het notitieboekje van Van Giffen: horizontaal verkort en vertikaal vergroot. Voor de print op het zeil zijn ze horizontaal en vertikaal op dezelfde schaal gemaakt. Verder zijn er foto’s van de gravers in gemonteerd.Die zijn voor het profiel gefotografeerd.

Het aantekeningenboekje van Van Giffen behoort tot de Collectie van de Universiteitsbibliotheek van de Rijksuniversiteit Groningen.
In de nazomer van 2008 heeft de print een tijdlang de afgegraven noordelijke helft van de wierde Dorkwerd gesierd. Dit idee en initiatief vonden plaats in opdracht van de gemeente Groningen, uitvoering van het doek nam de firma Waterborg uit Groningen op zich.

Om de steilkant op te kunnen hijsen is er een palissade geplaatst in de museumtuin tijdens NL doet door de leerlingen van het Wessel Gansfort College.

Het hele Paasweekend is de enorme tekening van de steilkant te bewonderen.