Wonen

Minder kans op autoschade in provincie Groningen

Automobilisten hebben een kleiner risico op schade in de provincie Groningen dan bestuurders in de meeste andere provincies, zo blijkt uit de Auto Risicometer van Independer. Alleen in Zeeland is de kans op schade nog kleiner.


Leestijd: 1 minuut

Minder kans op autoschade in provincie Groningen
Minder kans op autoschade in provincie Groningen

De kans dat een Groningse auto mikpunt wordt van onder andere inbraak, vandalisme of zelfs diefstal is hier 21,6% kleiner dan elders in Nederland. In de provincie is de gemeente Loppersum de veiligste van Groningen, wat kans op autoschade betreft.

De Auto Risicometer van Independer ‘meet’ de kans op autoschade. Dit risico wordt bepaald op basis van het aantal geregistreerde auto-inbraken, autodiefstallen, verkeersongelukken binnen de bebouwde kom, gevallen van autovandalisme en het aantal van de weg gehaalde dronken bestuurders in 2020. Deze aantallen worden afgewogen tegen het aantal geregistreerde personenauto’s per gemeente en provincie.

In elke Groningse gemeente hebben automobilisten een verminderde kans op autoschade. Wel zijn er grote verschillen per regio; van -6,7% in Stad tot -37,1% in Loppersum.