Wonen

Muntendam open als extra opvanglocatie Oekraïense vluchtelingen

Sinds gisteren, woensdag 6 juli, is ook in het voormalige gemeentehuis in Muntendam een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen geopend. In totaal bieden de opvanglocaties in Slochteren en Hoogezand en de gastgezinnen in Midden-Groningen nu samen opvang aan ruim 300 vluchtelingen. In Muntendam is ruimte voor een extra 100 Oekraïense vluchtelingen.


Leestijd: 1 minuut

Muntendam open als extra opvanglocatie Oekraïense vluchtelingen
Muntendam open als extra opvanglocatie Oekraïense vluchtelingen

“Er is nog steeds sprake van de komst van nieuwe vluchtelingen naar Nederland”, zegt burgemeester Adriaan Hoogendoorn. “Vele vrijwilligers en gastgezinnen in Midden-Groningen zetten zich belangeloos in voor het opvangen van die mensen. Dat geeft blijk van een zeer grote betrokkenheid bij deze vluchtelingen.”

Na het begin van de oorlog op 24 februari openden eerst Hoogezand (Astronautenlaan) en aansluitend het voormalige gemeentehuis van Slochteren de deuren. De voorbereidingen voor Muntendam als opvanglocatie zijn al in mei begonnen. Muntendam zou echter pas open gaan als de locaties in Hoogezand en Slochteren samen bijna volledig in gebruik zijn. Dat punt is nu bereikt.

In Hoogezand verblijven nu 48 vluchtelingen: uitsluitend vrouwen en kinderen. In Slochteren verblijven 100 vluchtelingen, bestaande uit gezinnen met kinderen en alleenstaande mannen. Op beide locaties is dat op dit moment de maximale bezetting. 59 gastgezinnen in Midden-Groningen bieden opvang aan 163 Oekraïense vluchtelingen.De spreiding en plaatsing van Oekraïense vluchtelingen in de hele regio Groningen vindt plaats onder regie van de Veiligheidsregio.