Wonen

Natuurbegraafplaats bij Kardinge voor 10.000 graven: eerste ontwerp gepresenteerd

Het stuk grasland tussen Zuidwolde en Beijum, in natuurgebied Kardinge, moet binnen nu en een paar jaar veranderen in een natuurbegraafplaats met ruimte voor zo’n 10.000 graven. De plannen werden vorig jaar al bekend gemaakt, maar nu ligt er een eerste ontwerp.


Leestijd: 1 minuut

Natuurbegraafplaats bij Kardinge voor 10.000 graven: eerste ontwerp gepresenteerd
Natuurbegraafplaats bij Kardinge voor 10.000 graven: eerste ontwerp gepresenteerd

De natuurbegraafplaats wordt zo’n 38 hectare groot. Het voorkeursontwerp laat een landschap zien met veel bloemen, groepjes struiken en een beperkt aantal bomen. Ook is er, aan de zuidkant van het gebied, een grote waterpartij met riet ingepland, vanwege de privacy van de omwonenden. Het is ook de bedoeling dat er dwars door het gebied een wandelpad komt.

Bij het ontwerp zijn zo’n dertig omwonenden betrokken. Onder andere tijdens informatieavonden, excursies en persoonlijke gesprekken hebben Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland de wensen geïnventariseerd. De wensen en voorkeuren zijn vervolgens door landschapsontwerpster Heilien Tonckens verwekt in een voorkeursontwerp.

De volgende stap is het toetsen van de haalbaarheid van dit voorkeursontwerp. Daarvoor moeten nog verschillende onderzoeken plaatsvinden. Zo wordt er onder andere gekeken of de bestaande wegen de verwachte verkeerstoename aankunnen.  De onderzoeksresultaten worden samen met het landschapsontwerp vertaald naar een ontwerpbestemmingsplan. Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland streven ernaar dat de gemeente Het Hogeland hierover dit najaar een besluit kunnen nemen.