Wonen

Nieuwe partij aan Rijksuniversiteit Groningen: 'Studenten moeten eens ophouden met zeuren’

In Groningen gaat een nieuwe groep deelnemen aan de verkiezingen aan de Rijksuniversiteit: de ‘Partij tegen de Student’. Deze groep vindt dat er veel te veel gezeurd wordt aan de universiteit, dat er te veel inspraak is, dat er veel te veel boze studenten rond lopen in Groningen, studenten die overal over klagen, en dat studenten gewoon moeten doen waarvoor ze naar Groningen zijn gekomen: studeren.


Leestijd: 2 minuten

Studium Generale houdt lezing over goede leiders in onzekere tijden
Studium Generale houdt lezing over goede leiders in onzekere tijden

De Partij tegen de Student doet dit jaar voor het eerst mee aan de verkiezingen voor de Universiteitsraad van de Rijksuniversiteit Groningen.

De partij vindt dat de slepende problemen van de 405-jaar oude universiteit eindelijk serieus moeten worden aangepakt. “De afgelopen jaren is gevochten voor transparantie en democratie, absurd. Bestuurders mogen besturen en dat moeten we zo houden en versterken. De coronacrisis bevestigt dit wederom, als alles langs de medezeggenschap had gemoeten was de onduidelijkheid naar studenten nog veel groter geweest.” stelt Henk Zegel, lijsttrekker van de Partij tegen de Student. “Studenten hebben altijd iets te klagen, over besluitvorming, over afscheidsfeestjes of over hun onderwijs. Daar hebben wij genoeg van!” vervolgt Zegel.

De partij vindt dit gezeik ridicuul en presenteert daarom haar manifest:  ‘69 Punten tégen de Student’.  In het manifest hebben zij 69 problemen aangestipt die zij zijn tegengekomen in hun studententijd en stellen ze hoe ze nóg erger gemaakt kunnen worden. Denk daarbij aan fooien in plaats van salaris voor PhD'ers, dat nominaal studeren vanaf nu de norm moet worden, of dat zelfontwikkeling en intellectuele vooruitgang moeten worden tegengegaan. Dit omdat het studievoortgang in de weg zou zitten.

De oprichting van de partij heeft zijn oorsprong in een gezamenlijke afkeer van de boze studenten de afgelopen jaren. "Al dat boze geschreeuw en die roep om inspraak, moeten die mensen niet een keer gaan studeren?" vraagt de partij zich af. Zo ook het dossier studentenwelzijn: “Als studenten nou gewoon niks anders doen dan studeren dan hoeven ze zich ook niet zo’n zorgen te maken over die drukke agenda’s en leren ze ook nog eens wat. Je zal zien dat de studentenpsychologen het dan een stuk rustiger krijgen”, aldus Zegel.

Ondanks de naam heeft de partij de steun van studenten hard nodig om haar doelen te verwezenlijken en het systeem van binnenuit te veranderen. Lijsttrekker Zegel: "We moeten het samen doen. Samen tégen de student. En dus hopen we dat we tussen 8 en 12 juni op voldoende steun kunnen rekenen voor een plek in de raad."