Wonen

Nieuwe ronde Koopinstrument: woningeigenaren aardbevingsgebied kunnen huis aanmelden voor opkoop

Nationaal Coördinator Groningen (NCG) start maandag 13 september met een nieuwe ronde van het Koopinstrument: woningeigenaren met een huis in de kern van het aardbevingsgebied, die aan bepaalde voorwaarden voldoen, kunnen zich aanmelden voor het opkopen van hun woning.


Leestijd: 1 minuut

Het gaat om de tweede aanvraagronde van dit jaar. Er is voor 2021 een budget van 10 miljoen euro beschikbaar voor de aankoop van woningen. Dat geld wordt verdeeld over twee aanvraagrondes van 5 miljoen euro.

De selectie van de aangemelde woningen vindt plaats in oktober. Daarna horen de aanvragers of ze zijn geselecteerd voor deelname aan het Koopinstrument.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor het Koopinstrument geldt een aantal voorwaarden. Zo moet de woning in het aardbevingsgebied staan. Verder moet de aanvrager eigenaar en bewoner zijn van de woning of deze via een erfenis hebben gekregen. Daarnaast moet de woning een aaneengesloten periode van minimaal acht maanden aantoonbaar via een makelaar openbaar te koop staan.

Bijzondere omstandigheden

Woningeigenaren met bijzondere omstandigheden krijgen voorrang bij het opkopen van de woning. Zij krijgen voorrang boven de eigenaren waarvan de woning alleen langdurig te koop staat. Bijzondere omstandigheden zijn bijvoorbeeld een medische indicatie, familieomstandigheden of woon-werkafstand. Ook significante schade door mijnbouw wordt als bijzondere omstandigheid aangemerkt.

Aanmelden kan vanaf maandag 13 september tot en met zondag 10 oktober 2021 via het formulier op de website van Nationaal Coördinator Groningen.