Wonen

Onderzoek in Groningen naar 'werkplek van de toekomst'

In Groningen wordt in een soort laboratorium een werksituatie nagebootst. Onderzoekers van onder meer Hanzehogeschool Groningen gaan de mensen die daar dan werken zeer intensief volgen , en hopen zo de meest ideale werkplek te kunnen vinden. Daarbij worden sensoren ingezet en wordt gekeken of mensen voldoende lichaamsbeweging krijgen tijdens hun werkdag.


Leestijd: 1 minuut

Onderzoek in Groningen naar 'werkplek van de toekomst'
Onderzoek in Groningen naar 'werkplek van de toekomst'

Tijdens het onderzoek werkt Hanzehogeschool Groningen samen met Menzis, ENGIE Services, Planon, Measuremen en Health2Work in een innovatiewerkplaats ‘Healthy Workplace’ om samen kennis/projecten te ontwikkelen die bijdragen aan een gezonde werkomgeving.

Belang van een gezonde werkomgeving

Een evenwichtige mentale belasting in combinatie met voldoende beweging en ontspanning leidt tot betere prestaties, gezondere medewerkers en minder ziekteverzuim. Daarbij speelt de fysieke werkomgeving een grote rol.

Projectleider Jan Gerard Hoendervanger van de Hanzehogeschool: 'Een gezond binnenklimaat voorkomt klachten. Een uitgekiend ontwerp van lay-out en inrichting bevordert gezonde gedragspatronen.' Kristiaan Blokzijl van ENGIE Services: 'Moderne technologie (sensoren, wearables, apps, e-coaching) kan helpen bij het beter begrijpen en verbeteren van de wisselwerking tussen gedrag en omgeving.'

Living Lab

Binnen de innovatiewerkplaats komt een bijzonder Living Lab, bij de Hanzehogeschool (Kenniscentrum NoorderRuimte). Erik Jaspers van Planon: 'Het wordt een plek waar mensen hun dagelijks werk doen, terwijl we – met respect voor hun privacy – data verzamelen over hun bevindingen, gedrag, gezondheid en omgevingscondities.'

Deze data kunnen de deelnemers in de eerste plaats zelf gebruiken om meer inzicht te krijgen en hun gedrag aan te passen (quantified self). Daarnaast worden in het Living Lab experimenten uitgevoerd om de effectiviteit van allerlei producten en interventies te onderzoeken. Én het wordt een plek voor kennisdeling waar geïnteresseerden van harte welkom zijn. De ontwikkeling van het project is te volgen via de website: www.healthy-workplace.nl.