Wonen

Ook Vindicat ondertekent eerste 'Nationale Gedragscode'

Dinsdagmiddag ondertekent Vindicat samen met 48 andere studentenverenigingen een gedragscode om grensoverschrijdend gedrag, agressie en extreem middelengebruik tegen te gaan. Ook de Groningse verenigingen Albertus Magnus en Dizkartes zijn bij de ondertekening aanwezig.


Leestijd: 1 minuut

De nieuwe gedragscode is een initiatief van de verenigingen en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), een nationaal samenwerkingsverband van studentenverenigingen. Meldpunten, vertrouwenspersonen en een zero tolerance-beleid voor harddrugs worden voorgesteld als oplossingen.

Afgelopen jaren kwamen verschillende studentenverenigingen negatief in het nieuws, vanwege onder meer uit de hand gelopen ontgroeningen en publicatie van bangalijsten. Linde van Mechelen, voorzitter van de LKvV, benadrukt dat de cultuurverandering tijd zal kosten, maar denkt dat dit soort documenten veel teweeg kunnen brengen.

De ondertekening vindt plaats in het Academie Gebouw in Utrecht, het bijzijn van Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Demissionair minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs neemt de ondertekende gedragscode in ontvangst.