Wonen

Oud Engels wachtershuisje als kunstwerk in Engelse Kamp in Groningen

De nieuwe wijk Engelse Park in Groningen is een opmerkelijk monument rijker, in de vorm van een houten wachtershuisje.


Leestijd: 1 minuut

Oud Engels wachtershuisje als kunstwerk in Engelse Kamp in Groningen
Oud Engels wachtershuisje als kunstwerk in Engelse Kamp in Groningen

Sinds gisteren staat er een wachtershuisje in de gloednieuwe woonwijk Engelse Park. Timbertown Folly, zoals de naam van het houten huisje luidt, is ontworpen door kunstenaar Peter de Kan in opdracht van de gemeente Groningen. Het werk geeft de rijke geschiedenis van het gebied een plek in de wijk. Timbertown Folly werd gisteren officieel onthuld in het bijzijn van de kunstenaar.

Bij de onthulling droeg voormalig stadsdichter Lilian Zielstra haar gedicht ‘Linie’ voor, dat het uitgangspunt vormde voor De Kans werk. Zielstra’s gedicht roept de bijzondere historische gelaagdheid op die schuilgaat achter de nieuwbouwwijk in Zuid-Groningen.

Ze verwijst naar drie opvallende aspecten: de Helperlinie, het ‘Engelse Kamp’ waar tijdens de Eerste Wereldoorlog Britse manschappen werden opgevangen en de hoge kantoortorens van Informatie Beheer Groep (het tegenwoordige DUO) en de Belastingdienst. De vier hoge torens, waarvan de laatste werd gerealiseerd in 1981, domineerden lang de skyline van Groningen. De laatste werd in 2011 afgebroken ten behoeve van de nieuwe woonwijk.

“Het was geweldig om mijn werk te kunnen ontwikkelen aan de hand van een gedicht,” vertelt De Kan. “Lilians gedicht is echt een aansporing om op zoek te gaan naar de geschiedenis van deze plek.” Met de Timbertown Folly geeft De Kan zowel Zielstra’s gedicht als de historie van de wijk een thuis in de openbare ruimte. De onthulling werd feestelijk omlijst met een Engelse high tea voor de betrokkenen en omwonenden.

Peter de Kan (1957) is een Groninger kunstenaar, grafisch ontwerper en fotograaf. Hij heeft meerdere kunstwerken gemaakt in opdracht van de gemeente Groningen, en nam onder andere deel aan het kunstproject Verbeeld Verleden. Lilian Zielstra (1991) was stadsdichter van Groningen van 2017-2019.

(Foto's: Henk Tammens).