Wonen

Vroegere pand van Apedans in Groningen verhoogd, maar niet volgens de regels

Het pand van het vroegere café-restaurant Apedans op de hoek van de Herebinnensingel en de Verlengde Oosterstraat is opgeknapt en “opgetopt” met dus een extra verdieping er bovenop. Maar de eigenaar kan het (nog) niet in gebruik nemen. Volgens een woordvoerder van de gemeente Groningen voldeed de ingediende bouwtekening aan de voorschriften, maar tijdens de bouw is er vervolgens niet volgens die bouwtekening en vergunning gewerkt.


Leestijd: 1 minuut

Vroegere pand van Apedans in Groningen verhoogd, maar niet volgens de regels
Vroegere pand van Apedans in Groningen verhoogd, maar niet volgens de regels

“Deze optopping is tijdens het vergunningsproces beoordeeld en de bouwtekening voldeed aan Welstand, Bestemmingsplan en Bouwbesluit. Maar in dit geval is niet gebouwd conform vergunning en dat is geconstateerd door onze bouwinspecteur”, zo meldt de gemeente Groningen in een verklaring.

In verband met de volgens de gemeente Groningen forse afwijkingen ligt er een verbod op ingebruikname met een dwangsom.

Volgens de gemeente Groningen is nog gekeken of de afwijkingen te legaliseren zijn. Maar dit geval is was dit niet het geval in verband met strijdigheid met Welstand, Bestemmingsplan en Bouwbesluit. Dat houdt in dat de opdrachtgever de werkzaamheden eerst conform de verleende vergunning moet uitvoeren.

De gemeente verwacht er uiteindelijk wel uit te kunnen komen. Volgens de gemeente is handhaven (het houden van pandeigenaren aan de afspraken en voorschriften) "vaak een langdurig traject dat veel tijd kost in verband met bezwaar, beroep en hoger beroep, maar vaak wordt het gebouwde aangepast zodat het voldoet aan de vergunning”.