Wonen

Paddepoelsterbrug en Gerritkrolbrug: Tweede Kamer wil ze minder hoog

In de Tweede Kamer lijkt een meerderheid te zijn voor een motie die de regering opdraagt om bij het ontwerp van nieuwe bruggen voor de Paddepoelsterburg en Gerritkrolbrug meer rekening te houden met de wensen van inwoners van Groningen, en de bruggen minder hoog te maken.


Leestijd: 1 minuut

Paddepoelsterbrug en Gerritkrolbrug: Tweede Kamer wil ze minder hoog
Paddepoelsterbrug en Gerritkrolbrug: Tweede Kamer wil ze minder hoog

De PvdA riep maandag het kabinet op om bij het ontwerp van de bruggen beter aan te sluiten bij de wensen van bewoners en gebruikers. Zo moeten de bruggen beter toegankelijk zijn voor fietsers en voetgangers. Samen met SP, GL, D66 en PvdD diende ze daarvoor een motie in. Deze lijkt het nu te gaan halen.

De motie is een reactie op de nieuwe ontwerpen, die minder rekening houden met wensen uit de lokale politiek en van bewoners. De nieuwe hoogte van de bruggen is daarbij slecht afgestemd op de gebruikers. Zo zou de Paddepoelsterbrug negen meter hoog worden en de Gerritkrolbrug 5,7 meter. Dat maakt de bruggen slecht toegankelijk voor mindervaliden en duurzaam vervoer als de (elektrische) fiets.

De Paddepoelsterbrug
De Paddepoelsterbrug

Wensen gebruikers

Om deze redenen dienden de PvdA samen met vier andere partijen maandag een motie in om de hoogte van de bruggen beter af te stemmen op de gebruikers.

Hiermee wordt de minister alsnog verzocht gehoor te geven aan de lokale politiek en inbreng van omwonenden. Daar lijkt de kamer nu wel oor naar te hebben en is er hoogstwaarschijnlijk een meerderheid, zo meldt de PvdA in een persverklaring.

Volgende week weten we het zeker, want dan zal er officieel gestemd gaan worden over de motie.