Wonen

Partijen pleiten voor uitbreiding laagdrempelige dementiezorg in westen van Groningen

In het noorden, oosten en zuiden van Groningen zijn vestigingen van het Odensehuis Groningen. Dat is een ontmoetingsplek voor iedereen die te maken heeft met geheugenproblemen zoals dementie: een belangrijke locatie voor getroffenen, maar ook voor vrijwilligers en mensen met een afstand voor de arbeidsmarkt. Het is dus raar dat één deel van de stad geen toegang heeft tot zo’n ondersteunende plek. Daarom stellen PvdA, ChristenUnie, Partij voor het Noorden, GroenLinks, CDA en SP schriftelijke vragen aan het college over deze kwestie.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Congerdesign via Pixabay
Foto | Congerdesign via Pixabay

Het Odensehuis is een laagdrempelige manier voor mensen die te maken hebben met geheugenproblemen zoals dementie om ondersteuning te zoeken. De huizen, die gevestigd zijn in de Korrewegwijk, bij het Stadspark, en in Beijum, draaien voornamelijk op vrijwilligers, studenten, en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. “We kunnen niet alles overlaten aan zorginstellingen of beleid. Het zijn juist dit soort initiatieven die het verschil maken”, vertelt Patrick Boon, coördinator Odensehuizen Groningen. “Voor mensen die zich soms eenzaam voelen, voor mantelzorgers die even op adem moeten komen, voor gezinnen die hun vader of moeder langzaam zien veranderen.” 

Hoewel de drie Odensehuizen van Groningen goed verspreid zijn, is er een gat in het westen van de stad, waardoor onder andere de wijk Vinkhuizen buiten de boot valt. Daar is volgens de partijen echter wel behoefte aan zo’n locatie.

“Met de dubbele vergrijzing in het vooruitzicht groeit ook het aantal mensen met dementie. Dan moeten we ervoor zorgen dat ondersteuning dichtbij en toegankelijk is, in alle delen van de gemeente”, aldus raadslid Jahir Scoop van de PvdA.