Burgemeester Meindert Schollema: “Het is een prima zaak dat ook in onze gemeente bevingen geregistreerd worden. Een goede registratie van aardschokken in deze regio is een basis voor de toekomstige oplossing van het probleem.”
Uitgebreid netwerk van gebouwsensoren
Naast het plaatsen van gebouwsensoren in gemeentehuizen in Noordoost-Groningen is ook gestart met het installeren van sensoren in woningen van particulieren. Uiteindelijk moet dit resulteren in een uitgebreid netwerk van 200 sensoren in gebouwen die representatief zijn voor de bebouwing in Noordoost-Groningen. Met die kennis kan de NAM nog beter bepalen hoe (en welke) gebouwen boven het Groningen-gasveld aardbevingbestendiger gemaakt moeten worden. De gebouwsensoren zijn onderdeel van het meet- en monitoringsnetwerk, dat in 2014 verder wordt uitgebreid. De NAM doet met behulp van honderden sensoren onderzoek naar aardbevingen door gaswinning en de gevolgen van trillingen. Dit netwerk houdt tevens de ontwikkeling van risico’s van aardbevingen door gaswinning in de gaten.
Optimale meetgegevens
Circa 500 geïnteresseerde inwoners van Noordoost-Groningen meldden zich sinds april 2014 aan voor de plaatsing van een gratis gebouwsensor in de eigen woning. De sensoren worden in diverse gemeenten en in verschillende typen huizen en gebouwen worden geplaatst. Een goede spreiding van de gebouwsensoren draagt bij aan een beter beeld hoe verschillende typen gebouwen reageren op de kracht die vrijkomt bij een aardbeving. Ook geeft het netwerk van gebouwsensoren inzicht in de locatie waar een aardbeving plaatsvindt.
Meetgegevens van Pekela
U kunt de meetgegevens van de gebouwsensor in het gemeentehuis na de installatie ‘realtime’ volgen via http://feitenencijfers.namplatform.nl.U leest op die website ook meer informatie over het netwerk van gebouwsensoren.