Wonen

Podcastmakers lanceren De Groentjes: een podcast over volkstuinieren in Groningen

‘Een portret van een volkstuin’; zo omschrijven podcastmakers Jurgen van Tolie (28) en Marius Kooij (28) hun podcast De Groentjes. Aankomende zondag, 27 maart, lanceren ze de eerste aflevering van hun podcast over tuinieren op volkstuincomplex Tuinwijck in Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Podcastmakers lanceren De Groentjes: een podcast over volkstuinieren in Groningen
Podcastmakers lanceren De Groentjes: een podcast over volkstuinieren in Groningen

Een jaar geleden kocht Van Tolie – projectleider en regisseur in de culturele sector – een tuinhuis op het volkstuincomplex in het zuiden van de stad. Al snel vielen alle fluitende vogels, tjirpende krekels en de rust hem op, maar toen hij de bewoners en hun verrassende en soms ontroerende verhalen leerde kennen, besloot hij dat hij dat wilde vangen in een podcast. Het idee voor De Groentjes was geboren.

In de podcast leren de luisteraars volgens de makers alles over natuurlijk tuinieren. Vragen als ‘Wat is eigenlijk precies onkruid?’ en ‘Is het wel leuk om te tuinieren als het zoveel werk is?’ komen aan bod. Maar ook de favoriete plek van tuinierders wordt besproken, en hoe het is om jarenlang op dezelfde vereniging rond te lopen.

Een soort camping

Van Tolie omschrijf Tuinwijck als ‘een soort camping’. “Ik ben een van de jongsten met een tuintje, maar je ziet hier alle leeftijden voorbij komen, ook veel gezinnen met kinderen.” Vooral de ongeschreven regels van het park vindt hij leuk. “Zo mag je alles meenemen wat mensen buiten hun hekje of haagje zetten. En als je je hekje open heb staan, loopt Jan en alleman je tuin binnen. Dan komen ze even buurten.” 

Vanaf 27 maart verschijnt er wekelijks een aflevering. De podcast is te beluisteren op www.podcastdegroentjes.nl en in diverse podcast apps.