Wonen

Proef: afkoelen in wijkcentra tijdens hittegolven

De gemeente Groningen start komende zomer met een pilot waarbij bewoners tijdens een hittegolf kunnen afkoelen in een wijkcentrum of andere koele binnenruimte. De pilot start in de wijken Vinkhuizen en Hoogkerk en is met name gericht op kwetsbare ouderen.


Leestijd: 1 minuut

Er is juist voor deze twee wijken gekozen omdat er hier relatief veel steen en weinig groen is, en de temperatuur tijdens warme dagen dus behoorlijk kan oplopen. Bovendien wonen er relatief veel ouderen in Vinkhuizen en Hoogkerk.

Vanaf aankomende zomer zullen tijdens hittegolven Wijkcentrum ’t Vinkhuys en Dorpshuis Hoogkerk geopend zijn. Bewoners die daar behoefte aan hebben kunnen hier dan afkoelen. De medewerkers van deze gebouwen zullen een training van de GGD volgen zodat zij oververhitting bij bezoekers kunnen herkennen en hier goed mee om kunnen gaan.

Tijdens de pilot wil de gemeente Groningen bekijken hoeveel behoefte er is aan koele binnenruimtes. Wanneer de proef succesvol blijkt, wordt gekeken of het aantal koele binnenruimtes in de toekomst verder uitbereid kan worden.