Met het initiatief wordt onderzocht op welke manier lokale of regionale producten kunnen worden gebruikt om een korte voedselketen te stimuleren. Een korte voedselketen houdt in dat het product zonder veel tussenstappen van producent bij de klant terecht komt. Op die manier is het eten verser, en het is ook beter voor het milieu omdat er bijvoorbeeld minder transport nodig is. Een bijkomend voordeel is dat scholieren meer leren over waar hun eten vandaan komt.
De pilot van het project start op één school. Daar worden een aantal dingen geëvalueerd: de praktische aspecten zoals logistiek, betrokkenheid van ouders, leraren en leerlingen. Op basis hiervan wordt bekeken of het project uitgebreid kan worden naar andere scholen.
‘Lokaal eten op school’ is een van de initiatieven die een subsidie heeft ontvangen uit het Programma Duurzame Landbouw 2021-2024. Dit programma ondersteunt plannen die een bijdrage leveren aan het verduurzamen van de landbouw. De provincie heeft als missie om de landbouwsector te veranderen in een natuurinclusieve en circulaire landbouw in 2030.