Wonen

PvdA hekelt digitale Stadjerspas: ‘Is Stadjerspas wel toegankelijk voor inwoners met weinig geld?’

Is de Stadjerspas nog wel toegankelijk genoeg voor alle Groningers met een minimuminkomen? Dat vraagt PvdA-raadslid Jan Pieter Loopstra zich af. Volgens hem is vooral de digitale Stadjerspas niet laagdrempelig genoeg.


Leestijd: 1 minuut

PvdA hekelt digitale Stadjerspas: ‘Is Stadjerspas wel toegankelijk voor inwoners met weinig geld?’
PvdA hekelt digitale Stadjerspas: ‘Is Stadjerspas wel toegankelijk voor inwoners met weinig geld?’

Pas aanvragen
Volgens Loopstra zitten de problemen ‘m al bij het aanvragen van de Stadjerspas. Daarbij met je een DigiD hebben en daarnaast heb je een smartphone of tablet nodig om een QR-code af te lezen. “De Stadjerspas moet juist laagdrempelig zijn voor mensen met weinig geld. Het is vreemd dat de gemeente ervan uit gaat dat iedere bewoner, jong en oud, beschikt over en smartphone en DigID. Juist mensen in de bijstand hebben vaker geen geld voor een dure telefoon. Daarnaast is en DigiD niet verplicht in Nederland.” 

Het gebruik van de pas
Ook het gebruik van de kaart is volgens Loopstra voor veel mensen verwarrend. “Als bewoners zich iedere keer moeten aanmelden via een website en een QR-code moeten scannen met een app op hun smartphone, laten ze de Stadjerspas al snel links liggen. Voor deze mensen moet er duidelijker gecommuniceerd worden door de gemeente, dat er ook een fysieke pas is die ze kunnen meenemen om ergens korting te krijgen.” 

Kritische vragen
Daarom wil de PvdA deze woensdag weten wat de gemeente gaat doen om de Stadjerspas laagdrempelig en beter toegankelijk te maken voor alle inwoners, zonder dat hun privacy daarmee in gevaar komt. “De Stadjerspas is een voorziening die al jarenlang mooie dingen voor inwoners met een smalle beurs in onze gemeente mogelijk maakt. Dat moet komende jaren zo blijven, ongeacht hun leeftijd en toegang tot nieuwe technologie”, aldus Loopstra. 

Voor wie?
De Stadjerspas is voor inwoners van de gemeente Groningen met een inkomen tot maximaal 120 procent van de bijstandsnorm. Met de Stadjerspas kun je korting krijgen op activiteiten en artikelen. Zo kunnen bijvoorbeeld kinderden in bijstandsgezinnen toch sporten of een keertje zwemmen.