Wonen

Raadsleden Groningen: kloppen energielabels bij Groningse woningcorporaties wel?

De fractie van de ChristenUnie in de Groningse gemeenteraad heeft vragen gesteld aan het college van B & W over energie labels voor huizen van woningcorporaties in Groningen. De fractie wil weten of het ook in Groningen voorkomt dat er foute labels worden verstrekt, dus dat men bijvoorbeeld een hoog label krijgt, terwijl de huizen toch tochtig zijn en slecht geïsoleerd.


Leestijd: 1 minuut

Particuliere huurders zijn de afgelopen jaren hard getroffen door hoge huurprijzen en tochtige woningen door fraude met energie labels.

Begin maart maakte een Drentse woningcorporatie bekend dat er fouten zijn gemaakt met het labelen van woningen in Meppel. Tochtige woningen hadden een label A ‘energiezuinig’. Onterecht, zo bleek na onafhankelijke metingen.

Uit navraag door de ChristenUnie en Student & Stad blijkt dat Groningse woningcorporaties op grote schaal hebben samengewerkt met het bedrijf dat ook in Meppel energielabels heeft afgegeven. Zijn Groningse sociale huurders ook getroffen?

De ChristenUnie maakt zich zorgen. Zijn sociale huurders in Groningen nu ook getroffen door een papieren werkelijkheid? Een keurig label, maar een te hoge energierekening?

“We stellen samen veel andere partijen vragen aan het college. Hoe groot is de problematiek? Kan de gemeente helpen? En zijn de maatregelen die de Minister van Wonen heeft aangekondigd stevig genoeg?”, zo laat Laurent Dwarshuis, raadslid ChristenUnie, weten.