Wonen

Reuzenbereklauw rukt op in Groningen

De reuzenbereklauw is bezig aan een opmars in Groningen. Ook andere schadelijke planten rukken op in Groningse tuinen, parken en bermen. De gemeente doet een beroep op inwoners van de stad om melding te maken van plekken waar ze staan. Al meer dan duizend mensen hebben meldingen gedaan.


Leestijd: 1 minuut

De afgelopen maand werden 1.100 Groningers voor even rechercheur. Zij speurden drie verschillende woekerplanten op: de reuzenberenklauw, de grote waternavel en de Japanse duizendknoop en maakten er een melding van bij de gemeente, zo meldt de gemeente in een nieuwsbrief.

Het bedrijf dat de planten in kaart brengt en probeert te beheersen, is hier de komende jaren zoet mee. Zo worden als eerste de planten weggehaald op plekken waar de (verkeers)veiligheid in het gedrang komt.

En waar de planten zorgen voor schade aan gebouwen en wegen. Daarna zijn de minder acute plekken aan de beurt. Ze gebruiken hierbij verschillende methodes: van het uitgraven van de wortels, tot maaien tot pilots met elektrocutie, heet water en Roots Reset (een soort plantaardige bodemverrijking).

“Kom je nog woekerplanten tegen? Blijf dit dan melden bij de gemeente. Heb je er één in je tuin? Volg dan het stappenplan op de website van Duurzaam Groningen”, aldus de gemeente Groningen.