Wonen

Rob de Wijk: lezing in Groningen over hoe China sluipenderwijs de wereldmacht overneemt

In het kader van lezingen voor het Studium Generale tijdens de ‘Nacht van de Dictatuur ‘ houdt oud- inwoner van Groningen, Rob de Wijk, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Leiden, een lezing over hoe China volgens hem sluipenderwijs de wereldmacht overneemt.  Deze lezing is donderdagavond 12 september vanaf acht uur in het Academiegebouw.


Leestijd: 1 minuut

Rob de Wijk: lezing in Groningen over hoe China sluipenderwijs de wereldmacht overneemt
Rob de Wijk: lezing in Groningen over hoe China sluipenderwijs de wereldmacht overneemt

In  2017 stippelde president Xi de route uit: als in 2049 de Volksrepubliek zijn honderdste verjaardag viert, moet zijn ‘Chinese droom’ zijn uitgekomen: China als leider van de wereld. Hoe ziet die nieuwe wereldorde eruit

De Chinese wereldorde komt eraan. In oktober 2017 stippelde president Xi de route uit: als in 2049 de Volksrepubliek zijn honderdste verjaardag viert, moet zijn ‘Chinese droom’ zijn uitgekomen: China is dan de leider van de wereld.

China gaat de wereldorde bepalen als ze het mondiale machtsspel behendig speelt. en koploper wordt van de nieuwe industriële revolutie van Internet of Things, nanotechnologie en Artificial Intelligence. China heeft de tijd mee; geholpen door de financiële crisis van 2008, president Trumps protectionisme, de ontregelende politiek van Poetin, de strijd om de brexit en opkomend nationalisme in Europa zou de eenentwintigste eeuw, de eeuw van China kunnen worden. De westerse wereldorde gaat dan op de schop met zijn vrijemarkteconomie, internationaal recht, internationale instituties, democratie, mensenrechten en burgerlijke vrijheden. Hoe dit tij te keren, wordt een belangrijk vraagstuk van onze tijd.

Rob de Wijk is Hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Leiden en oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Hij houdt zich bezig met geopolitiek en internationale veiligheid. Hij publiceerde talloze boeken en artikelen, is een veelgevraagd commentator voor radio en tv, columnist voor Trouw en mede -presentator van Boekestijn en De Wijk op BNR-radio.

De lezing is georganiseerd ism de nationale Nacht van de Dictatuur.

Foto boven: Rob de Wijk (http://www.target-h2020.eu/rob-de-wijk/)