Wonen

Schilderijen in De Doorrit bij Café Hammingh in Garnwerd

Een bezoek aan Garnwerd is vanuit Groningen of andere delen van de provincie altijd al zeer de moeite waard. Sinds enige tijd is daar nog een nieuwe trekpleister bijgekomen: de expositieruimte De Doorrit, naast café Hammingh. Bij ‘De Doorrit’ zijn er behalve regelmatig exposities ook af en toe evenementen en zo komen ‘eten, drinken en kunst bij elkaar’. Van 10 februari tot en met 14 april is er een expositie te zien van werken van drie kunstenaars die banden hadden of hebben met De Ploeg, of die zich door die stroming lieten inspireren


Leestijd: 1 minuut

De expositie luistert naar de naam ‘Meester en gezellen’ en toont werk van Arie Zuidersma, Aukje Niemeijer en Frits Werkman.

Arie Zuidersma (1925 – 2014) wordt wel de laatste “oud – Ploeger” genoemd. Zijn werk is bekend om zijn expressionistische en explosieve kleurgebruik. Al in 1968 wordt hij als gast uitgenodigd om mee te exposeren met leden van De Ploeg, omdat zijn werk een sterke relatie vertoont met dat van hen. Zijn werk bestaat uit schilderijen, tekeningen, portretten, wandschilderijen, decors, plastieken en grafiek. Critici roemen vooral zijn kleurgebruik.

Aukje Niemeijer (1943) had op jonge leeftijd al belangstelling voor kunst, maar met name voor het schilderen. Zelf begon zij pas in 1982 toen ze Arie Zuidersma leerde kennen en haar protegé werd. Zuidersma heeft haar de “grove” kneepjes van het expressionisme bijgebracht. Zij schilderde hoofdzakelijk impressies van landschappen, boerderijen en stadsgezichten. Haar werk is voornamelijk gebaseerd op het contact met de natuur. Haar werken tonen veelal uitgestrekte achtergronden in levendige kleuren, waarin objecten zijn teruggebracht tot simpele vormen.

Frits Werkman (1933) begon in 1991 met zijn vrouw Ineke de galerie Lutje Borg (Warffum) als zelfstandig ondernemer in de mode branche. Naast vele kunstenaars vond ook Arie Zuidersma een jaar later bij hen ruimte om te exposeren en een omgeving om te schilderen. Er ontstond een vriendschap en Zuidersma stimuleerde hem om zelf te gaan schilderen. Het gevolg was dat Werkman, zo mogelijk, dagelijks bezig was. Hij maakte abstracte kunst, gezichten op het wad en landschappen.

De exposities worden afgewisseld met beelden van Philip Zweemer.

Het werk is te zien en verkrijgbaar op vrijdag, zaterdag en zondag 13.30 – 18.30 uur in De Doorrit (www.bijdedoorrit.nl ).

(Schilderij boven: Aukje Niemeijer: Winterlandschap).