Wonen

SP: “Grote campus voor internationale studenten op Zernike moet druk op woningmarkt verlichten”

De gemeenteraadsfractie van de SP in Groningen wil een grote campus voor internationale studenten. Volgens de socialisten zorgen het toenemende aantal internationale studenten en de groeiende woningnood ervoor dat een campus op Zernike een reëel alternatief geworden is. Ook omdat internationale studenten vaak tijdelijk in de stad verblijven en minder aan de stad gebonden blijven.


Leestijd: 1 minuut

Bijna helft van 3000 studentenkamers Lefier verduurzaamd
Bijna helft van 3000 studentenkamers Lefier verduurzaamd

De duizend woningen die de gemeente nu op Zernike wil bouwen, zijn volgens de SP onvoldoende. Volgens de SP kan en moet de gemeente deze campus zelf ontwikkelen en exploiteren zodat de investering zichzelf terug kan verdienen. De campus moet woonruimte bieden aan 5.000 internationale studenten.

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk: “Jongeren betalen veel te veel geld voor een kamer, onze stadswijken raken overbelast door grote hoeveelheid kamerverhuurpanden en huisjesmelkers. Alleen beleggers profiteren van de groeiende woningnood terwijl mensen last hebben van de druk op de woningmarkt. Een campus voor internationale studenten op Zernike kan die druk in één klap verlichten.” De woningnood in Groningen heeft voor woningzoekende jongeren, starters, huurders en kopers grote gevolgen. De wachtlijsten en wachttijden stijgen en de prijzen schieten de pan uit. Dijk: “Voor vele mensen is een betaalbare woning in onze stad al niet meer te vinden. Daarvoor moeten we bouwen. De campus op Zernike is een deel van de oplossing.”

Volgens de SP moet de campus ruimte bieden aan 5.000 internationale studenten. Nu wonen er ruim 10.000 internationale studenten in Groningen. “Studenten zijn onderdeel van onze stad en samenleving. Voor internationale studenten die tijdelijk in Groningen verblijven bouwen we deze campus. Voor studenten die langere tijd in Groningen willen verblijven komt hierdoor meer lucht in het aanbod van jongerenhuisvesting.”

In schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders vraagt de SP hoe er tegen dit plan aangekeken wordt. De vragen moeten binnen drie weken beantwoord worden. Dijk: “Over deze antwoorden zullen wij hoogstwaarschijnlijk een debat aanvragen omdat wij ook van andere raadsfracties willen weten hoe zij tegenover dit plan staan.”