Wonen

SP: Provincie moet personeelstekort streekvervoer oplossen

De SP wil weten wat het bestuur van de Provincie Groningen doet om het chauffeurstekort in het streekvervoer aan te pakken en heeft hierover Statenvragen gesteld. Het tekort aan chauffeurs zorgt voor overmatige uitval van ritten en een torenhoge werkdruk onder het personeel, stelt de SP.


Leestijd: 1 minuut

SP-Statenlid Agnes Bakker zegt: “We horen van reizigers steeds vaker over karige dienstregelingen of het compleet opheffen van buslijnen. Buschauffeurs beschikken over te weinig collega’s en worden overvraagd door Qbuzz dat bij de aanbesteding meer vervoer heeft beloofd dan het kan waarmaken. De optelsom van onregelmatige diensten, overuren en korte pauzetijden leidt tot roofbouw op chauffeurs, met ziekteverzuimpercentages tot wel dertig procent.”

De SP-fractie wil dat het provinciebestuur met maatregelen komt om meer nieuwe chauffeurs aan te trekken en de werkdruk voor chauffeurs te verlagen.

Volgens Bakker speelt het tekort aan chauffeurs al jaren. “De provincie blijft lijdzaam toekijken hoe de markt ons openbaar vervoer uitknijpt ten koste van medewerkers en reizigers. Wat de SP betreft stoppen we met het door Europa verplichtte privatiseren van openbaar vervoer en gaat de provincie voortaan zelf haar busvervoer organiseren, met vaste dienstverbanden voor chauffeurs en een betrouwbare dienstregeling voor de reiziger.”