Wonen

SP wil duidelijkheid over terugbetalen wachtgeld van wethouder Diks

De Groningse gemeenteraadsfractie van de SP wil meer duidelijkheid over de wachtgeldregeling van wethouder Isabelle Diks. De wethouder zou een betalingsregeling hebben om het wachtgeld terug te betalen, dat ze had ontvangen toen ze in de Tweede Kamer zat. Volgens de SP is niet duidelijk of Diks al iets heeft terugbetaald.


Leestijd: 1 minuut

Isabelle Diks (GroenLinks) niet opnieuw beschikbaar als wethouder
Isabelle Diks (GroenLinks) niet opnieuw beschikbaar als wethouder

Isabelle Diks was tussen 2017 en 2020 lid van de Tweede Kamer voor GroenLinks. In de periode daarvoor was ze wethouder in Leeuwarden. Omdat haar salaris als wethouder hoger was, liet ze haar inkomen in de Tweede Kamer aanvullen via de wachtgeldregeling. Daar ontstond echter ophef over en dus besloot Diks het wachtgeld terug te gaan betalen. Daarvoor sprak ze met de gemeente Leeuwarden een regeling af. 

SP wil nu weten of het wachtgeld is terugbetaald. Dat is volgens de partij belangrijk voor het vertrouwen van Groningers in de volksvertegenwoordigers en bestuurders van Groningen. SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk: “Als wethouder armoedebeleid, schuldenproblematiek en inkomensondersteuning neemt wethouder Diks beslissingen over mensen die geen cent te makken hebben. Het is al pijnlijk genoeg dat deze bestuurder haar torenhoge inkomen liet aanvullen met wachtgeld. Het zou haar nu ook sieren om openheid over het terugbetalen hiervan te geven.” In schriftelijke vragen roept de SP het college van burgemeester en wethouders op openheid te geven. 

Daarnaast wil de SP weten of het college van B&W met de SP van mening is dat openheid en transparantie over ontvangen vergoedingen en betalingsregelingen van volksvertegenwoordigers en bestuurders van groot belang is voor het vertrouwen in de overheid en politiek. “Sinds de aankondiging in mei 2020 dat wethouder Diks een betalingsregeling heeft getroffen, is er niets meer bekend gemaakt. Tot nu toe hebben we alleen van wethouder Diks gehoord dat zij dit persoonlijke kwestie vindt en dat zij hier zelf niet meer duidelijkheid over wil geven. Wij kunnen ons voorstellen dat de andere wethouders en de burgemeester hier ook een mening over hebben”, aldus Dijk. 

Het college van B&W moet binnen drie weken de schriftelijke vragen van de SP beantwoorden. Mocht de partij de antwoorden onvoldoende vinden dan kan er alsnog een debat over de kwestie worden gevoerd.