Wonen

SP wil strenge leegstandsverordening tegen groeiende woningnood

De Groningse SP-gemeenteraadsfractie wil een strenge leegstandsverordening voor de gehele gemeente Groningen. Volgens de partij is het onacceptabel dat winkel- en kantoorpanden, maar ook woningen langere tijd leeg staan. De SP wil van het college van burgemeester en wethouders weten of zij bereid zijn een leegstandsverordening in te voeren.


Leestijd: 1 minuut

Onderzoek: veel Groningers maakten bezwaar tegen de WOZ-waarde
Onderzoek: veel Groningers maakten bezwaar tegen de WOZ-waarde

Uit de Landelijke Monitor Leegstand 2020 blijkt dat 3 procent van de woningen leeg staat. Volgens de SP moet en kan ruimte binnen drie maanden weer nuttig gebruikt, verhuurt of verkocht worden. Nu staan woningen, kantoor- en winkelpanden te vaak leeg omdat er mee gespeculeerd wordt, stelt de partij. SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk: “Iedereen kent wel een familielid, vriend of kennis die helemaal geen of geen geschikte woonruimte kan vinden. Laat staan betaalbare woonruimte. Vastgoedbezitters profiteren van de woningnood, speculeren met panden en laten deze leegstaan. Woningzoekenden zijn hiervan de dupe.”  

“Tien jaar liberaal woningmarktbeleid van Rutte heeft niet voor betaalbare woningen voor mensen gezorgd, maar wel voor goed gevulde zakken bij vastgoedbeleggers. Zo is zichtbaar welke belangen er zijn gediend”, aldus Dijk.

Een leegstandsverordening is volgens de SP slechts één middel om de woningnood te bestrijden. Daarnaast pleit de SP al jaren voor een zelfwoonplicht, een maximale huurprijs gebaseerd op een puntenstelsel bij particuliere huur en voor het bijbouwen van betaalbare huur- en starterswoningen. “Uiteindelijk gaat het erom dat niet de markt en commerciële beleggers, maar mensen meer zeggenschap over onze volkshuisvesting krijgen. Daar moet lokaal in Groningen alles aan gedaan worden wat mogelijk is.”