Wonen

Staat en NAM verwerpen claim immateriële schade gedupeerden aardbevingsgebied

Minister Kamp en de NAM vinden dat immateriële schade en aantasting van het woongenot van gedupeerden in het aardbevingsgebied niet voor vergoeding in aanmerking komen. Dat laten ze weten in een schriftelijke reactie op een gerechtelijke procedure die door een Gronings advocatenkantoor namens gedupeerden is aangespannen tegen de Staat en de NAM.


Leestijd: 1 minuut

Staat en NAM verwerpen claim immateriële schade gedupeerden aardbevingsgebied
Staat en NAM verwerpen claim immateriële schade gedupeerden aardbevingsgebied

Vanaf 1 januari 2013 hebben er meer dan 220 aardbevingen plaatsgevonden in de provincie Groningen en ook deze week was het weer raak. Naast de vele materiële schade, lijden veel gedupeerden ook immateriële schade als gevolg van de aardbevingen.

Het woongenot van veel gedupeerden is aangetast door aanhoudende angst, onzekerheid en stress. Mensen leven in angst dat er bij een volgende beving gewonden zullen vallen en maken zich zorgen over de waarde van hun woning. Dit leidt tot meer lichamelijke- en psychische klachten en slaapproblemen. Er zijn voorbeelden van gedupeerden die in behandeling zijn bij een psychiater, een burn out hebben of die hun kinderen niet meer in bepaalde kamers laten slapen uit angst voor instorting.

Vorig jaar hebben circa 150 gedupeerden uit het aardbevingsgebied, met behulp van De Haan Advocaten & Notarsissen uit Groningen, een gerechtelijke procedure aangespannen tegen de Staat en de NAM om een vergoeding te krijgen voor deze immateriële schade. De Staat en de NAM hebben inmiddels schriftelijk gereageerd op deze dagvaarding.

In het kort gezegd komt deze reactie er op neer dat volgens minister Kamp en de NAM de situatie en alle zorgen en problemen als gevolg van deze aardbevingen onvoldoende ernstig zijn om voor een vergoeding in aanmerking te komen.

Deze reactie is , aldus De Haan Advocaten & Notarissen, onbegrijpelijk en ‘een klap in het gezicht van de gedupeerden’. ‘De Staat, waaronder minister Kamp, en de NAM hebben kennelijk niet in de gaten hoe ernstig deze mensen dagelijks lijden onder de gevolgen van de aardbevingen. De gedupeerden hadden al het gevoel dat ze niet serieus genomen worden door de Staat en de NAM. Deze reactie bevestigt dit gevoel nogmaals.’, aldus een persverklaring.