Wonen

Stadjer Anjet Daantje wint Boekenbon Literatuurprijs 2022

De Boekenbon Literatuurprijs 2022 gaat naar het boek Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje uit Groningen. Dat maakte Guy Verhofstadt, juryvoorzitter van de Jaarlijkse Literatuurprijs, donderdagavond bekend vanuit de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag. Daanje (1965) ontvangt hiermee het aan de prijs verbonden geldbedrag van 50.000 euro.


Leestijd: 1 minuut

Stadjer Anjet Daantje wint Boekenbon Literatuurprijs 2022
Stadjer Anjet Daantje wint Boekenbon Literatuurprijs 2022

Juryvoorzitter Guy Verhofstadt zei bij de bekendmaking van de winnaar: “De jury koos voor een boek dat leest als een trein, maar tegelijkertijd wel het nodige van de lezer vraagt. Het zit barstensvol doorwrochte intertekstualiteit, stroomt over van de bewonderenswaardig ambitieuze stijlwisselingen en bevat buitengewone reflecties op het schrijverschap. Ieder afzonderlijk hoofdstuk is als een goudklompje en gezamenlijk vormen ze een literaire tour de force.”

De winst voor Het lied van ooievaar en dromedaris betekent de eerste grote literaire prijs voor Anjet Daanje.

De Boekenbon Literatuurprijs wordt jaarlijks toegekend door een jury van beroepslezers – recensenten, boekverkopers en docenten – uit Nederland en Vlaanderen. De auteur van het bekroonde boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro.