Wonen

Stadjer lanceert website ‘Geluksbrengers’ over asielzoekers: 'aanwinst voor de samenleving'

Stadjer en ex-vluchteling George Arakel lanceert een website met de naam ‘Geluksbrengers’ met als doel om de term ‘Gelukszoekers’ onderuit te halen. Met de website wil hij de positieve kant laten zien van het opvangen van vluchtelingen.


Leestijd: 2 minuten

College Ten Boer kiest locatie voor klein AZC
College Ten Boer kiest locatie voor klein AZC

De discussie is volledig uit de hand gelopen volgens Arakel. Pas als er een asielzoeker ergens in de mist gaat is het pas nieuws. De potentiële artsen, chirurgen, advocaten, wetenschappers, harde werkers en alle andere mensen die een bijdrage kunnen leveren aan de Nederlandse samenleving worden tekort gedaan vindt hij.

Daarom lanceert hij een website waarin verhalen worden gedeeld van ex-vluchtelingen die al succesvol in de Nederlandse samenleving en actieve bijdrage leveren aan het geluk van Nederland. “Zo laat je de potentiële toekomst zien en de werkelijkheid van nu” zegt Arakel. Naast het publiceren van succesverhalen zal op de website worden geblogd en komt er een overzicht van alle acties over het hele land die voor vluchtelingen worden gehouden.

Zelf vluchteling geweest

Arakel kwam zelf op 10-jarige leeftijd in 1997 als vluchteling naar Nederland. In 2012 startte hij de platform Voorbeeld Allochtoon als tegengeluid op de negatieve beeldvorming van allochtonen en het woord allochtoon. Sindsdien houdt hij zich succesvol bezig met het verbinden van mensen met verschillende culturele achtergronden aan elkaar en bevordert hij acceptatie van elkaar.

“Vluchtelingen komen niet naar Europa en Nederland omdat het hier een goudmijn is, goud ligt in andere landen op andere continenten, daar komen ze juist vandaan. Ze komen hier vanwege veiligheid omdat hun huizen worden gebombardeerd en de kans op overleven erg klein is. Het is oorlog daar, wij horen ze op te vangen waar vrede is. Dat is onze plicht. We hebben genoeg geld, overvloed aan voedsel en andere rijkdom. Dat mogen we best delen. Leven als een vluchteling is geen pretje, niemand doet dat vrijwillig” zegt hij.

Succesverhalen van de toekomst

Met Geluksbrengers hoopt Arakel een andere wending te geven aan de discussie. Zowel in de media, bij opiniemakers als bij de politiek. “Succesverhalen zijn belangrijk om te zien wat het resultaat kan zijn als we dat willen. Dat besef willen wij brengen”.

Arakel krijgt hulp van andere jongeren om de website vrijwillig te onderhouden, interviews af te nemen en verhalen te schrijven. De Turkse Ömür Gökcan uit Hengelo zal de redactie doen. Arakel leidt de campagne en verschillende andere jongeren nemen de interviews af en schrijven de verhalen.

Aankomende maandag om 13:00 uur gaat de website online en zal het eerste verhaal gepubliceerd worden.