Wonen

Stadjers betalen veel meer gemeentelijke belastingen dan provinciegenoten

De inwoners van de stad en gemeente Groningen gaan dit jaar veel meer gemeentelijke belasting betalen dan hun provinciegenoten. De gemeente int dit jaar gemiddeld 813 euro per persoon en dat is veel meer dan bijvoorbeeld de 467 euro die in Stadskanaal wordt geind. Zij zijn dan ook hekkensluiter in het rijtje.


Leestijd: 1 minuut

Woonlasten Groningen in 2022 gemiddeld 31 euro duurder
Woonlasten Groningen in 2022 gemiddeld 31 euro duurder

Dat blijkt allemaal uit een berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek, die een overzicht maakte van de belastinginkomsten bij gemeentes. Het gaat bijvoorbeeld om de OZB-belasting, rioolheffing, toeristenbelasting en de afvalstoffenheffing. 

De gemeente Groningen kan rekenen op ongeveer 190 miljoen aan belastingen. Daarmee staat Groningen landelijk op de 24e plaats. De gemiddelde belastingopbrengst per persoon steeg met 7,4 procent. Alleen in Pekela (9,2 procent) en Westerwolde (10,4 procent) stegen de gemeentelijke belastingen nog meer.

In absolute getallen ben je in de gemeente Groningen (813 euro) het slechtst af. In Het Hogeland betalen de inwoners gemiddeld 759 euro, gevolgd door Oldambt (641 euro). Naast Stadskanaal (467 euro) is het ook goed toeven in Veendam (498 euro). 

Overigens zijn dit niet de bedragen die je zelf kunt rekenen als belastingkosten. De situatie verschilt namelijk per inwoner.