Wonen

Stationsgebied Groningen aan vooravond grote veranderingen

Het Stationsgebied in Groningen staat aan de vooravond van grootschalige veranderingen. Zeker de zuidzijde van het Hoofdstation, het gebied op bijstaande foto’s. Dat ligt er nu nog bij als een kale vlakte, maar over tien jaar is dit uitzicht compleet veranderd.


Leestijd: 2 minuten

Hoe het er dan uitziet, dat weet nu nog niemand. Het is namelijk goed mogelijk dat er dan een nieuw cultuurcentrum Oosterpoort staat, en mogelijk ook een Martiniplaza. De gemeente is druk aan het rekenen en tekenen, maar laat ook nog onderzoeken of het cultuurcentrum misschien naar het Suiker-terrein kan.

Denkbaar is ook dat er in het gebied op bijstaande foto’s woningbouw komt, of wellicht een hotel en appartementen.

In elk geval is het een zeer kostbaar stuk grond. En Groningen zal er dus ook zeer voorzichtig mee om moeten springen en er voor moeten waken dat het in elk geval prachtig gaat worden, want bij verkeerde keuzes kun je dit uitzicht aardig verpesten.

In elk geval wordt er nu al intensief aan gewerkt om een tunnel onder het gebied aan te leggen, zodat fietsers makkelijk van noord naar zuid kunnen en andersom.

Ook tunnel voor bussen

Vorige maand is gestart met de bouw van de bouwkuip voor de zuidelijke toerit van de busonderdoorgang bij station Groningen. Die komt ter hoogte van de Achterweg-Viaductstraat, aan de achterzijde.

Het nieuwe busstation komt straks aan de zuidzijde van het station Groningen. De bussen kunnen daar komen via een tunnel die onder de sporen komt naar de noordzijde van het station. Om deze tunnel te kunnen bouwen maakt aannemer Strukton Civiel nu een bouwkuip.

De bouwkuip voor de tunnel wordt gemaakt met damwandplanken die in de grond worden getrild. Inmiddels zit een derde van de 179 damwandplanken in de grond. Om de overlast voor de directe omgeving te beperken is de grond met een grondboor voorgeboord. De resterende damwandplanken die nog de grond in moeten zijn korter en komen verder van de bebouwing af. Daarom kunnen deze rechtstreeks in de grond gedrukt of getrild worden.

De verwachting is dat alle damwandplanken aan de zuidkant van het spoor uiterlijk vrijdag 13 oktober in de grond zitten.

(Bron en meer informatie over de werkzaamheden op het Station: Groningen Spoorzone)