Wonen

Steeds meer Stadjers verbouwen eigen groente op balkon in Groningen: vierkante meter tuin

Steeds meer mensen verbouwen hun eigen groente. Om de voedselketen ook in de stad weer zichtbaar te maken bedachten de Gemeente Groningen en de Natuur en Milieufederatie Groningen het project Eetbare Stad. In het kader van dit project verzorgt de Milieufederatie een lezing en een excursie over het zelf verbouwen van groenten en kruiden in de stad.


Leestijd: 1 minuut

Lezing vierkante-meter-tuin

Ook in de stad kunnen prima groenten, fruit en kruiden worden verbouwd. Tijdens een lezing van de Milieufederatie komen de mogelijkheden van balkon-, dak- en geveltuinen uitgebreid aan bod. Ook de nieuwe rage; de vierkante-meter-tuin of ‘square foot garden’ komt aan bod. Daarnaast wordt het fenomeen buurtmoestuin kort belicht en is er ruimte om vragen te stellen of initiatieven voor te dragen.

De lezing is op dinsdag 18 mei in het Duurzaamheidscentrum, J.J. Gouverneurszaal, in de Openbare Bibliotheek aan de Oude Boteringestraat 18. Aanvang: 19.30 uur. De entree is gratis; aanmelden kan via een e-mail naar eetbarestad@nmfgroningen.nl

Fietsexcursie Hortus

Wie liever zelf actief is en inspirerende voorbeelden uit de praktijk ziet, is op maandag 17 juni welkom bij een fietsexcursie naar de buurtkruidentuin in Helpman en de permacultuurtuin in de Hortus Haren. De excursie biedt ook een unieke kans om de Hortus-tuinen in de avond te beleven.

Aanmelding is noodzakelijke en kan bij Kristin Wijnja (telefoon 050 – 313 0800 of via eetbarestad@nmfgroningen.nl) De excursie start om 18.45 uur aan de Goeman Borgesiuslaan 209.

Eetbare stad
Bij verschillende basisscholen, in gemeentelijke schooltuinen, bij zorgboerderijen en in plantsoenen zijn afgelopen winter al zo’n 45 fruitbomen en vele fruitstruiken geplant. Dit najaar staat de aanleg van een groot plukbos in Kardinge en de renovatie van de boomgaard van de Uilenborg op het programma. In de Groninger wijk Helpman is door bewoners een buurtkruidentuin aangelegd. Maar er is veel meer mogelijk.

Op de website van de Natuur en Milieufederatie vindt u onder het thema ‘Bouwen en wonen’ een overzicht van de mogelijkheden binnen het project Eetbare stad. Over ideeën of wensen die passen in het project kunt u
contact opnemen met Laurens Stiekema, coördinator groenparticipatie van de gemeente Groningen (telefoon 36 78 111) of Kristin Wijnja van de Natuur en Milieufederatie Groningen (telefoon 313 0800 / e-mail eetbarestad@nmfgroningen.nl).