Wonen

Studenten demonsteren op Broerplein tegen arrestatie Turkse studenten

Verschillende studentenorganisaties protesteren vanmiddag, woensdag, op het Broerplein tegen de arrestatie van 159 studenten in Turkije die in opstand kwamen vanwege de inperking van hun academische vrijheid.


Leestijd: 1 minuut

Universiteiten starten project over meertaligheid in het onderwijs
Universiteiten starten project over meertaligheid in het onderwijs

Die protesten kwamen begin januari op gang nadat President Erdogan een nieuwe rector benoemde. De studenten zien de aanstelling als een politieke benoeming. De rector is een bekende van Erdogan, en was politiek actief in de regerende partij AKP.

Om hier aandacht voor te vragen is de Groninger Studentenbond (GSb) gestart met de actie #StandwithBogazici waarin studenten worden oproepen foto’s te plaatsen van zichzelf met een bordje met 159 erop, het aantal studenten dat maandagavond is opgepakt vanwege hun protesten.

In Groningen zijn er een aantal studentenorganisaties die vandaag protesteren tegen de gebeurtenissen. Voorzitter Marinus Jongman van de GSb: “Wij kunnen en zullen niet stil blijven als er studenten worden gearresteerd terwijl ze gebruikmaken van hun recht om te demonstreren en terwijl zij strijden voor academische vrijheid. Van vreedzame protestanten en van academische vrijheid blijf je af.” Zij verzamelen zich om 12:00 op het Broerplein voor het Academiegebouw in Groningen.

De Groninger studentenbond en studentenorganisaties Ganymedes, ROOD Groningen, DWARS Groningen, Lijst Calimero en JS Groningen willen met de acties laten zien dat ze solidair staan met de Turkse studenten, en dat aantasting van academische vrijheid en het arresteren van protesterende studenten niet door de beugel kan. Ook roepen ze de universiteiten en het ministerie op de arrestaties te veroordelen en op de bres te staan voor de academische vrijheid. “Universiteiten. Spreek je uit tegen dit onrecht, en laat zien dat wat jullie betreft je niet aan vrijheid op universiteiten mag komen.”