Wonen

Synagoge Groningen stralend dankzij lichtplan en glazen pui

De Synagoge ligt er straks bijna stralend bij. Dat is te danken aan de realisatie van een fijnzinnig lichtplan en diverse andere werkzaamheden. Die werkzaamheden zijn bijna afgerond en worden straks bekroond met het plaatsen van een glazen tochtpui bij de entree in de Folkingestraat in Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Daarmee rondt Stichting Oude Groninger Kerken de recente bouwactiviteiten van dit bijzondere monument af. Maandag 1 maart worden de zware glazen deuren naar binnen gehesen (deze werkzaamheden werden begin februari uitgesteld door het winterse weer). Het smalle stuk van de Folkingestraat zal een paar uren worden afgezet om deze ingewikkelde klus te klaren.

Een publieksvriendelijke entree

De glazen deuren maken deel uit van de verbetering van het gebouw in de aanloop naar de permanente expositie over de joodse geschiedenis van Groningen. Het publiek staat straks niet meer plotseling in de grote zaal. Een duidelijke in- en uitgang zorgen voor een publieksvriendelijke entree. Bovendien zal de pui de warmte in het gebouw houden, iets waar de vrijwillig medewerkers zeer blij mee zijn. In het immense gebouw met de vele kleurrijke glas-in-lood ramen kan het nogal koud zijn.

Rijk versierd plafond

In de Synagoge Groningen zijn de laatste paar maanden diverse werkzaamheden uitgevoerd. Met het nieuwe lichtplan van Lichtpunt Groningen is de algehele sfeer in het gebouw veranderd en straalt het rijk versierde gewelf je tegemoet. Zelfs voor reguliere bezoekers van het gebouw is het bij binnenkomst een verrassing.

Mikwe

Ook de toegang tot het oude mikwe, die tot de deportatie van de Joodse gemeenschap in de Tweede Wereldoorlog voor rituele reiniging werd gebruikt, is gereed. Overal in het gebouw zijn elektra en internet aangepakt. Op de vrouwengalerijen is de vloer gebruiksvriendelijker gemaakt. Het nieuwe schilderwerk maakt het plaatje af. Naar verwachting wordt de museale herinrichting begin mei 2021 afgerond.