Wonen

Tentoonstelling over depressiviteit aan Akerkhof Groningen

Het is herfst en de bladeren vallen van de bomen. Voor veel mensen begint daarmee ook een periode waarin ze zwaarder op de hand zijn. Maar anderen hebben daar in nog veel ernstiger mate last van, ook in andere seizoenen. Aan het onderwerp depressiviteit is een (foto-)tentoonstelling gewijd aan het AKerkhof, onder de titel: ‘OPEN over depressiviteit’. De tentoonstelling werd geopend door wethouder Isabelle Diks (GroenLinks).


Leestijd: 1 minuut

Tentoonstelling over depressiviteit aan Akerkhof Groningen
Tentoonstelling over depressiviteit aan Akerkhof Groningen

In Nederland hebben jaarlijks circa 1 miljoen mensen last van depressie, circa 800.000 mensen gebruiken hiervoor medicatie (anti-depressiva). Volgens voorspellingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt depressie volksziekte nummer één. Effectieve preventie en erover praten lijkt daarin de sleutel.

Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf jongeren te maken krijgt met een depressie. Daarmee krijgen jongeren zelfs vaker met depressiviteit te maken dan volwassenen. Vooral jongeren stellen dat er een groot taboe rust om erover te praten. Om dit te veranderen wil Open mind in samenwerking met haar partners en de jongeren zelf het thema depressie bij het grote publiek onder de aandacht brengen en beter bespreekbaar maken.

OPEN over depressiviteit is een nieuw project van stichting Open mind waarin een grote groep jonge ervaringsdeskundigen mentale kwetsbaarheid zichtbaar en beter bespreekbaar maken.

(Foto's: Rieks Oijnhausen).

Klik hier voor meer informatie.