Wonen

Tientallen woningen in Selwerd-Oost worden verduurzaamd met geld van het Rijk

Vanaf juni worden in Selwerd Oost 34 woningen verduurzaamd. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om muurisolatie, HR++ glas en dakisolatie. Het verduurzamingsproject in Selwerd Oost is het eerste project dat wordt gefinancierd met subsidiegeld vanuit het Rijk om particuliere eigenaren en bewoners te helpen met verduurzamen.


Leestijd: 1 minuut

Vergoeding vanuit het Volkshuisvestingsfonds

De kosten voor het verduurzamen van de woningen bedragen circa €25.000. Het precieze bedrag hangt af van de benodigde maatregelen en het type woning.

Het merendeel van de kosten wordt vergoed vanuit het Volkshuisvestingsfonds (VHF). Bewoners betalen zelf nog een kwart van de kosten, wat gering is in vergelijking met de vele voordelen, zo zegt de gemeente.

Voor de eigen bijdrage kunnen bewoners ook nog een beroep doen op verschillende subsidies en leningen, zoals het Nationaal Warmtefonds of een verduurzamingslening van de gemeente. Wethouder Broeksma: “De bewoners die meedoen profiteren direct van een lagere energierekening. Zij gaan niet alleen comfortabeler wonen, ook de marktwaarde van hun huizen stijgt en ze zijn toekomstbestendig.”

Eerlijke energietransitie

Het pilotproject in Selwerd Oost draagt bij aan een eerlijke energietransitie en dient als voorbeeld voor toekomstige initiatieven in andere wijken. Met behulp van het Volkshuisvestingsfonds worden de komende 8 jaar ongeveer 800 woningen in Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen verduurzaamd en naar minimaal energielabel B gebracht. Hiervoor is een budget beschikbaar van 15 miljoen euro, waarvan 10,5 miljoen vanuit het Volkshuisvestingsfonds en 4,5 miljoen cofinanciering vanuit de gemeente.