Wonen

Uitbreiding busstalling Peizerweg van start

Woensdag 10 januari is de uitbreiding van de busstalling aan de Peizerweg van start gegaan. De uitbreiding van de Europees toonaangevende busstalling is nodig om ruimte te creeëren voor meer uitstootvrije bussen.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Andrea Hooijmans voor OV-bureau
Foto | Andrea Hooijmans voor OV-bureau

Wethouder Philip Broeksma, eveneens lid van het dagelijks bestuur van het OV-bureau Groningen Drenthe, was aanwezig om het officiële startsein te geven: in een mobiele sloopkraan haalde hij een dele van het voormalige pand van de sociale werkvoorziening neer.

De uitbreiding van de busstalling is nodig om plaats te bieden aan een deel van 158 nieuwe elektrische bussen die tussen 2024 en 2026 gaan rijden. Deze zullen voor een groot deel op deze stalling geladen worden.

“Met ingang van 2026 rijdt bijna 90% van alle bussen in Groningen en Drenthe op schone energie”, zegt wethouder Broeksma. “Hiermee wordt een grote stap gezet op weg naar het behalen van onze ambitie: volledig uitstootvrij busvervoer in 2030. We lopen in onze regio voorop en leveren zo een belangrijke bijdrage in de ontwikkeling van nieuwe bussen en duurzame mobiliteit. Groen is geen droombeeld meer, maar dagelijkse realiteit.”

Door al in 2026 voor ongeveer 90 procent uitstootvrij te zijn, loopt het busvervoer in Groningen en Drenthe bijna 5 jaar voor op de planning. Om dat mogelijk te maken wordt onder andere de stalling aan de Peizerweg bijna verdubbeld en voorzien van nieuwe laadinfrastructuur en van een nieuwe aansluiting op het elektriciteitsnet.