Wonen

Vanaf augustus in de Der Akerk: Noorderlicht Internationaal Fotofestival

Het Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2021 vindt vanaf 7 augustus plaats op meerdere locaties in Groningen, Friesland en Den Haag. Met het thema ‘The Makeable Mind’ verkent Noorderlicht de relatie tussen visuele cultuur en de werkelijkheid: hoe wordt ons denken gestuurd door een op hol geslagen beeldcultuur, technische ongekende mogelijkheden en razendsnelle internetverbindingen? In de Akerk van Stichting Oude Groninger Kerken is het fascinerende ‘LAWKI–NOW’ van het collectief ARK te ervaren.


Leestijd: 1 minuut

Vanaf augustus in de Der Akerk: Noorderlicht Internationaal Fotofestival
Vanaf augustus in de Der Akerk: Noorderlicht Internationaal Fotofestival

THE MAKEABLE MIND
Vertrekkend vanuit de fotografie richt de 28e editie van Noorderlicht zich op het hele spectrum van het beeld, zowel analoog als digitaal. Van traditionele fotografie tot digitale en interactieve beelden, internet glitches, machine learning, virtual reality, straatguerilla-acties, performances, geluidsinstallaties en deep fakes. Festivalcurator Paulien Dresscher kwam in samenwerking met junior curator George Knegtel en Noorderlicht-curator Wim Melis tot een selectie van zo’n zeventig deelnemende kunstenaars uit binnen- en buitenland, die worden gepresenteerd op maar liefst vijftien locaties in Groningen en Friesland. 

‘LAWKI–NOW’
Pièce de resistance van het festival is de multimedia-installatie ‘LAWKI-NOW, Life As We Know It’. In opdracht van Noorderlicht en in samenwerking met MU Hybrid Art Space is het werk speciaal voor het koor van de AKerk ontwikkeld door ARK. ‘LAWKI-NOW’ is een meeslepende filmische ervaring die machine learning combineert met menselijk vakmanschap en interactie met bezoekers. Het resultaat is een gigantisch audiovisueel instrument dat het publiek confronteert met de realiteit van ons leven. 

Hiernaast wordt de kerk in beslag genomen door een breed spectrum aan werken die bewegen tussen technologie, mens en natuur. In de ene zijbeuk zien we hoe (beeldende) technologieën worden ingezet om nieuwe en soms futuristische verhalen te vertellen. Aan de andere kant van de kerk worden werken getoond die meer onze relatie met de natuurlijke wereld onderzoeken.

Akerk
Onze prachtige Akerk met haar rijke historie biedt onderdak deze bijzondere werken. Sinds 1987 is de Akerk in het bezit van Stichting Oude Groninger Kerken en dragen wij zorg voor het behoud van deze kerk. Via Noorderlicht kan een breed publiek naast het festival ook genieten van ons prachtige erfgoed.