Wonen

Vanaf eind september wekelijks gratis rondleidingen door Stadhuis

Het Stadhuis van Groningen is vorig jaar volledig gerenoveerd, gerestaureerd en deels verbouwd. De gemeente wil het rijksmonument graag laten zien aan het geïnteresseerde publiek. Daarom start de gemeente binnenkort met wekelijkse rondleidingen door het Stadhuis.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Gemeente Groningen
Foto | Gemeente Groningen

De bezoeken gaan onder meer langs de nieuwe raadzaal op zolder, de in oude luister herstelde bel étage, de trouwzaal, de nieuwe ontvangstzaal in het midden van het gebouw, diverse kamers van het college van B&W en de vele aanwezige kunst, waaronder het schilderij De Paardenkeuring van Otto Eerelman.

De wekelijkse rondleidingen starten op vrijdag 29 september. Vanaf dan zijn er elke vrijdagmiddag drie rondleidingen in groepen van maximaal 20 personen: om 12.00, 14.00 en 16.00 uur. De rondleidingen duren steeds een uur. Geïnteresseerden kunnen zich online opgeven voor deze rondleidingen via stadhuis.groningen.nl. Per aanmelding kunnen maximaal drie mensen worden opgegeven.

De rondleidingen zijn gratis. Wel kan er op sommige momenten een ruimte in gebruik zijn en dus niet worden bezichtigd. Zaterdag 9 september is het Stadhuis ook open van 10.00 tot 16.00 in het kader van de Open Monumenten Dag.

Het Stadhuis

Het Stadhuis van Groningen is al eeuwenlang gepositioneerd midden op de Grote Markt. In 1810 opende het Stadhuis voor het eerst zijn deuren. In de jaren 2020-2022 is het gebouw geheel vernieuwd. Er is voor een kleine 20 miljoen euro flink verbouwd, gerenoveerd en verduurzaamd. De aanpak heeft een vernieuwd Stadhuis opgeleverd dat past bij de huidige gebruikerseisen en bovendien duurzaam en toekomstbestendig is.

Foto | Gemeente Groningen