Kermis in de binnenstad, ‘s avonds vuurwerk en vooral een extra vrije dag: dat is waar veel Groningers aan denken bij Bommen Berend. Maar wie was Bommen Berend nou eigenlijk? Platform GRAS vroeg rond en kwam tot een ontluisterende conclusie: veel Groningers weten nauwelijks wie deze Bisschop van Munster was, laat staan wat we op 28 augustus eigenlijk vieren. ‘Bommen Berend, was dat niet die middeleeuwse monnik? Of nee, die verjoeg die Duitser Van Rabenhaupt uit de stad’. De hoogste tijd voor een bijspijkercursus!
Dat veel Groningers niet weten dat Bommen Berend eigenlijk Christoph Bernhard von Galen heette, dat hij bisschop was en dat hij in het rampjaar 1672 de stad Groningen bijna zes weken belegerde, is natuurlijk geen ramp. Wel is het jammer. Want het verhaal van Bommen Berend en de Belegering van Groningen is een prachtige en intrigerende geschiedenis. Neem bijvoorbeeld het verhaal van 'Groote Griet': een indrukwekkend Gronings kanon dat volgens de overlevering zo goed was dat het een bord eten van de schoot van de agressieve Bisschop kon schieten.
Na Bommen Berend The Musical en het spel Wie is de Bommen Berend? van Beno en Elte Hofman presenteert GRAS dit jaar een herdruk van De Belegringh van Groeningen: een prachtige gravure uit 1674 van graveur Romeyn de Hooghe van het beleg van de stad. De kaart is voorzien van een authentiek verslag van de belegering. Het leest als het werk van een zeventiende-eeuwse oorlogsjournalist. Verder bevat de kaart historische informatie en cijfers over soldaten, gewonden, gesneuvelden en wapengeschut.
Ter ere van Bommen Berend 2014 is De Belegringh van Groeningen vanaf donderdag 28 augustus een week lang tegen een gereduceerde prijs te verkrijgen in de webshop van GRAS uitgevers (www.grasuitgevers.nl) en bij diverse Groninger boekhandels.
(NB: Op de foto een deel van "De Belegringh van Groeningen".).