Wonen

Veel studenten last van mentale problemen, ook in Groningen

Veel studenten hebben last van mentale problemen. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van het Trimbos-instituut, het RIVM en GGD GHOR Nederland.


Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers UMCG: ontwikkelingen psychedelica hoopgevend voor patiënten
Onderzoekers UMCG: ontwikkelingen psychedelica hoopgevend voor patiënten

Het onderzoek, de zogenoemde Monitor Mentale gezondheid en Middelengebruik van Studenten, werd uitgevoerd onder ruim 28.000 studenten. Meer dan de helft van de studenten (51 procent) ervaart psychische klachten, van wie 12 procent in ernstige mate. Klachten die de studenten ervaren zijn uitputtingsklachten, eenzaamheid en prestatiedruk. 26 procent van de studenten heeft zelfs aangegeven soms gedacht te hebben liever dood te willen zijn.

Studentpsychologen
Hanzehogeschool Groningen herkent het probleem. Precieze cijfers zijn er niet, maar de school speelt wel op het probleem in. Sinds twee jaar heeft de school een loket waar studenten bijvoorbeeld terecht kunnen voor vragen over planning, maar ook met mentale klachten. Ook werkt de Hanzehogeschool al langere tijd met studentpsychologen, en worden studieloopbaanbegeleiders toegerust om studenten ook bij deze vraagstukken te kunnen helpen.

Het is de eerste keer dat de mentale gezondheid van studenten voor heel Nederland in kaart is gebracht. Tussen mei en juni, in de derde coronagolf, konden studenten hun ervaringen delen in het onderzoek. De onderzoekers laten weten dat de coronagolf niet de enige oorzaak is van de mentale problemen, maar wel mogelijk zorgt voor een uitvergroting van deze klachten.

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.