Wonen

Verander Engelse 'Kiss & Ride' in Gronings: ‘Smok & Vot’

Het begint een beetje de spuigaten uit te lopen met het gebruik van het Engels. Twee fracties in de gemeenteraad van Groningen betreuren het dat er van het Gronings weinig meer over blijft. Daarom stellen ze voor om de tekst: Kiss & Ride' te veranderen in ‘Smok & Vot’.


Leestijd: 1 minuut

Verander Engelse 'Kiss & Ride' in Gronings: ‘Smok & Vot’
Verander Engelse 'Kiss & Ride' in Gronings: ‘Smok & Vot’

Op de locatie van het voormalige Treslinghuis worden nieuwe appartementen en een integraal kindcentrum gebouwd, inclusief een Kiss & Ride aan de Klaprooslaan met de naam ‘Zoen & Vroem’. De ChristenUnie en de PvdA in de gemeente Groningen denken dat dit nog net een slag mooier kan en willen dat de naam wordt veranderd in de Groningse term ‘Smok & Vot’, en dat dit ook gaat gelden voor toekomstige ‘Smok & Vot’ stroken.

“Groningen heeft een sterke identiteit. Onderdeel daarvan is de streektaal,” zegt fractievoorzitter Gerben Brandsema (ChristenUnie). “Maar, zoals iedereen wel weet, wordt het Gronings net als vele andere streektalen steeds minder gesproken. Het Dagblad van het Noorden berichtte afgelopen mei nog dat streektalen in hoog tempo verdwijnen.”

Nu hebben de ChristenUnie en de PvdA niet de illusie dat ze die trend zomaar kunnen stoppen. PvdA raadslid Rik van Niejenhuis: “Wel zien we met deze laagdrempelige verandering kans om een kleine bijdrage te leveren aan het levendig houden van de Groningse streektaal. Want hoe mooi zou het zijn als een oma tegen haar kleinkind zegt ‘Krieg ik nog een smok van die?’ en dat het kleinkind dan opeens wél weet wat oma bedoelt!”

Foto: Roald van Elswijk. (Het bord staat bij GBS De Klimop, Boerdamsterweg, Middelstum)