Wonen

“Verbod op skaten in binnenstad van Groningen onnodig en overdreven”

‘Het is overdreven en onnodig om in de openbare ruimte in de binnenstad van Groningen een verbod op skaten in te voeren. B&W van Groningen zien dat als een maatregel om overlast in de binnenstad te voorkomen, net zoals het drugsgebruik in de openbare ruimte in de binnenstad wil verbieden. Maar skaten en drugsoverlast zijn verschillende zaken, en het gaat te ver om ook het skaten te verbieden’. Dat betoogt de fractie van D66 in de gemeenteraad van Groningen.


Leestijd: 2 minuten

Vandaag, woensdag, staat in de raadsvergadering van de gemeenteraad Groningen een wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening Groningen (APVG) op de agenda. Het gemeentebestuur wil meerdere artikelen in deze plaatselijke wetgeving aanpassen. Dat stond al op de planning in december 2022, totdat D66 het debat rondom deze wijzigingen aanwakkerde. Zij waren het namelijk niet eens met een verbod op drugsgebruik in de openbare ruimte dat de gemeente van plan was hierin op te nemen. Toen hier later een verbod op skateboarden in de binnenstad bijkwam, waren de rapen gaar, althans voor D66.

“Bizar dat de gemeente skaters in het verdachtenbankje zet, terwijl we afgelopen jaren juist zo hebben ingezet op de erkenning en waardering van Urban Sports in Groningen met o.a. een Urban Sports agenda”, zo zegt Jim Lo-A-Njoe, fractievoorzitter D66 en woordvoerder sport.

Bij navraag bleek het D66 dat de gemeente de daadwerkelijke overlast niet heeft bijgehouden en dus geen harde cijfers heeft over vermeende overlast, maar alvast preventief dit verbod wil opnemen, mocht er ooit overlast komen. Een algeheel verbod dus, om zeldzaam en onduidelijke overlast te voorkomen. “Een veel te heftig middel voor iets waarvan helemaal niet helder is of het überhaupt een probleem is”, vindt D66.

Het lastige van het opnemen van deze twee verboden is dat het skaten en drugsgebruik in zijn geheel verbiedt in de openbare ruimte. Dit betekent dat technisch gezien ook niet-overlastgevend gedrag verboden is. Dat gaat D66 te ver.

“Het aanpakken van drugsoverlast zou zich moeten richten op het gedrag van de persoon in kwestie en niet op het straffen of criminaliseren van het gebruik”, stelt Maria Martinez Doubiani, raadslid D66 met de portefeuille veiligheid. “Daarom dienen wij vandaag een amendement in dat de gemeente handvatten biedt om op te treden bij drugsoverlast zonder drugsgebruikers te criminaliseren.” 

Daarnaast dient D66 een amendement in dat het skateverbod volledig uit de APVG haalt. ‘Leuk dat het college op beleidsniveau zegt urban sports te waarderen, maar dan past een skateverbod in de praktijk daar absoluut niet bij’, aldus Lo-A-Njoe.

(Foto Jim Lo-A-Njoe, D66 – Facebook).